top of page

flaskor

_DSC2838_5x7.jpg
XARMANT.jpg
DSC_0032crop.jpg
DSC_0316 kopiera 2.jpg
DSC_0034_crop.jpg
TANTAKA_RED.jpg
talaiberri_red.jpg
DSC_0321 kopiera 2.jpg

Ugabe Vermouth
2023

750 ml

289 kr

Land: Baskien

D.O. Bizkaiko Txakolina
100% Hondarrabi Zuri

15% Vol.
Vermouth
Serveras vid:

Balea Unfiltered
2021

750 ml

193 kr

Land: Baskien

D.O. Bizkaiko Txakolina
80% Hondarrabi Zuri och 20% Hondarribi Zuri Zerratia (Petit Courbu)

Lagring: ståltank 6 månader
12% Vol.
Vitt vin
Serveras vid: 6-10°C

Detta är ett naturligt helt ofiltrerat vin, friskt med tydlig syra och antytt spritsigt. Fräscha härliga toner av citronzest, grönt äpple med förnimbar sälta och tydliga mineraler. Vinet är något fylligare än
traditionell Txakoli med en känsla som tydligt påminner om ett skalmacererat vin. Här har ni en unik flaska laddad med solsken och saltstänkt havsbris!
 
Passar bra till: all form av fisk och skaldjur, sushi, fågel och mat med hög syra. Även utmärkt som
aperitif före middagen en varm sommardag.
 
Balea Unfiltered Txakoli är ett vin från Bodega Ugabe Txakolina utanför staden Artea, nära Bilbao i den baskiska provinsen Bizkaiko. Vingården är belägen i Arratia Valley på sluttningarna av Mount
Gorbea. Ugabe är en liten vinproducent med endast 2 hektar vinstockar. Mannen bakom Ugabe är
Ugaitz Iturbe Nazabal, en mycket innovativ och modern vinmakare som tidigare även arbetat som
yrkespilot innan han helhjärtat återvänt till familjens vingård.

Druvorna skördas för hand, vinet lagras tillsammans med jästfällningen på ståltank i 6 månader och tappas sedan helt ofiltrerat på flaska direkt från tanken. Balea Unfiltered Txakoli produceras i mycket liten skala. Majoriteten exporteras till den nordamerikanska marknaden, en liten andel säljs lokalt i Baskien och vi på Trolldryck är nu mycket stolta över att även kunna erbjuda vinet i Sverige.

Xarmant Txakoli
2020

750 ml

153 kr

Land: Baskien

D.O. Arabako Txakolina
70% Hondarrabi Zuri, 10% Izkiriota (Gros Manseng), 10% Izkiriota Ttippia (Petit Manseng) och 10% Hondarrabi Zuri Zerratia (Petit Courbu)

Lagring: ståltank 4 månader
12,5% Vol.
Vitt vin
Serveras vid: 6-10°C

Detta vin är friskt med markerad syra, fin krispighet och antytt spritsigt. Härliga toner av grapefrukt, grönt äpple, päron, lime och mineraler.

 

Passar bra till: grillad fisk och grönsaker, wok, fisk och skaldjur, sushi och mat med hög syra. Även utmärkt som aperitif en varm sommardag.

 

Xarmant Txakoli är ett vin från Bodega Artomana Txakolina i byn Artomana i den baskiska provinsen Alava. Under många år hade den gamla tillverkningstraditionen av klassiskt baskiskt vitt vin ‘Txakoli’ fallit i glömska i Alava. Artomana Txakolina var den första vingården i D.O. Arabako som återupptog produktion av Txakoli enligt gammal tradition fast nu i modern tappning och kommersiell skala. Mannen bakom projektet var Eugenio Alava Ugarte, en sann visionär, som redan i slutet av 80-talet började återplantera Hondarrabi Zuri på sina 6 hektar mark och återuppbyggde därmed vingården så som han själv mindes den som liten pojke. Eugenios två söner ‘the Alava brothers’ har fört traditionen vidare och startade 2005 Artomana Txakolina som de fortfarande driver. Vinodlingen ligger i en grönskande dalgång vid foten av berget Sierra Salvada inte långt från det magnifika vattenfallet Salto del Nervion med en fallhöjd på 270 meter.

Druvorna skördas för hand och blötlägges i 10°C i 24 timmar vilket ökar volym och komplexitet. Vinet får sedan spontanjäsa tillsammans med vildjäst från vingården och lagras därefter 4 månader tillsammans med jästfällningen på ståltank. Xarmant Txakoli är ett hantverksmässigt småskaligt producerat vin som trots en lågmäld, för att inte säga närmast obefintlig marknadsföring, vunnit uppskattning inte bara lokalt i Baskien utan även i Tokyo´s Izakaya-kultur och på kvarterskrogar i både Brooklyn, NY och Portland OR.

Flysch Txakolina
2021

 

750 ml

168 kr

Land: Baskien

D.O. Getariako Txakolina
100% Hondarrabi Zuri
Lagring: ståltank
11,2% Vol.
Vitt vin
Serveras vid: 6-10°C

Hälls från höjd (Distans mellan flaska och glas vid servering 30-50 cm.)

En frisk Txakoli med hög syra och lätt spritsighet. Mineraligt och fruktigt med smak av citrus, lime, våta stenar och hav. Den perfekta aptitretaren!
 
Passar bra till: grillad fisk och grönsaker, wok, fisk och skaldjur, sushi och mat med hög syra.
 
Som de flesta Txakoli fråm D.O. Getariako ska avståndet mellan flaska och glas vara 30-50 cm vid
upphällning, för att få ut det mesta av vinets smak och bubblor.

Flysch Txakolina kommer från Bodega Flysch (tidigare Gorosti) i byn Elorriaga i hjärtat av den
Baskiska Geoparken. Vinet är döpt efter namnet på de unika stenformationer som finns i området. Den unika naturen och närheten till havet och de salta vindar det för med sig är en stark bidragande orsak till vinets unika smakpalett. Flysch är ett relativt nytt vin på marknaden. De första raderna Hondarribi Zuri planterades 2008 och den första årgången är 2011. Den småskaliga odlingen sker med minimal yttre påverkan, Druvorna skördas för hand och lagras sedan på ståltank. Bakom vinet står paret Isabel och Juan Mª Etxabe som är fjärde
generationens Txakoli producenter.

Txakoli Basa Lore Zero
2021
 

750 ml

174 kr

Land: Baskien

D.O. Getariako Txakolina
100% Hondarrabi Zuri
Lagring: ståltank
11,5% Vol.
Vitt vin
Serveras vid: 6-10°C

Hälls från höjd (Distans mellan flaska och glas vid servering 30-50 cm.)

Basa Lore Zero, “den autentiska”. En naturlig Txakoli tillverkad helt utan tillsatser och enligt
de ursprungliga baskiska Txakolitraditionerna. Frisk, lätt och fruktig. Inslag av gröna äpple och päron. Underbart Mineralig med hög syra.
 
Passar bra till: grillad fisk och grönsaker, wok, fisk och skaldjur, sushi och mat med syra.
 
Som de flesta Txakoli fråm D.O. Getariako ska avståndet mellan flaska och glas vara 30-50 cm vid
upphällning, för att få ut det mesta av vinets smak och bubblor.

Basa Lore Zero skördas för hand och , kall--fermenteras vid 6-8°C. När det jäst färdigt, kyls vinet till temperaturer under 5°C för att bevara kolsyran som skapats under jäsningen och på så vis
behålla fräschheten som är karakteristisk för vinet. Basa Lore Zero är en av få Txakoli på marknaden som är tillverkat helt utan extra sulfiter eller andra tillsatser..

Bodegas Basa Lore är en av de äldsta i D.O Getariako Txakolina och har tillverkat Txakoli sedan 1930. Vingården ligger på sluttningarna ner mot stranden i Gipuzkoan, Zarautz. Omgivningarna och de salta vindarna som drar in över sluttningarna ger dem möjlighet att producera en unik autentisk Ttxakoli med smak av havet.

Txakoli Mirene
2018
 

750 ml

226 kr

Land: Baskien

D.O. Bizkaiko Txakolina
100% Hondarrabi Zuri

Lagring: Ekfat

13% Vol.

Vitt vin

Serveras vid: 12-14°C

Ett mycket spännande vin från en annan del av Baskien, Bizkaia. Det skiljer sig markant från både Flysch och Basa Lore Zero som är från Getariako. Txakoli Mirene har en gyllengul färg, doftar av mogen stenfrukt och mandel. Smaken är frisk, blommig med inslag av anis och vanilj. Det känns att vinet lagrats på ekfat. Ett välbalanserat vin som växer för varje mun.

Passar bra till: grillad fisk, lamm eller ost och korv.

Mirene är gjord på 100% Hondarrabi Zuri. Jäsningen sker tillsammans druvornas skal på franska ekfat i cirka 20 dagar. Där efter lagras vinet på bottensatsen i 3 månader för att senare lagras på franska ekfat i 6 månader.

Producenten heter Gure Ahaleginak. En familjeägd vingård som ligger inbäddad i en vacker miljö (tidigare känd som "Ruta de las Bodegas") omgiven av sina egna vinodlingar i dalen kring floden Nervión. I floddalen skapas ett säreget klimat med soliga dagar som inte är alltför varma och svala nätter. De djupa jordarna gör att här produceras fyllig Txakoli där alla steg i processen från druva till flaska sker med minsta möjliga yttre påverkan på familjens gård.

Txakoli Tantaka Red
2020

750 ml

198 kr

Land: Baskien

D.O. Arabako Txakolina
100% Hondarribi Beltza
Lagring: franska ekfat 9 månader
12% Vol.
Rött vin
Serveras vid: lätt kyld 12-13°C

En röd Txakoli. Ett lättare vin med friskhet, tydlig syra, låg alkoholhalt och en diskret spritsighet. Vinet har toner av svarta körsbär, mogna jordgubbar med ett lätt kryddigt inslag. Vinet konsumeras med fördel ungt. Druvan Hondarribi Beltza odlas enbart i Baskien och är besläktad med Cabernet Franc. 

 

Passar bra till: vegetariska rätter, fågel, vit fisk och ostar.

 

Tantaka Red kommer från Bodega Tantaka och vinet odlas i Valle de Arrastaria nära den lilla staden Amurrio i hjärtat av den baskiska provinsen Alava. Landskapet ligger en bit inåt landet, söder om Bilbao, men klimatet präglas av närheten till Atlanten. Valle de Arrastaria omges av vackra berg som skyddar mot de nordliga vindarna och skapar ett gynnsamt mikroklimat. Druvorna skördas helt för hand och pressas varsamt under lågt tryck. Jäsningen sker öppet i 500 liters kar och vinet lagras sedan i 9 månader på franska ekfat. Tillverkningen sker småskaligt (1700 flaskor per år) och ocertifierat organiskt, med minsta möjliga yttre påverkan. Eldsjälen bakom vinet, Juanjo Tellaetxe har även en annan huvudsyssla vid sidan om vinmakeri, han är nämligen också präst och som kuriosa har han även ett förflutet som fåraherde. Han har tagit över och blåst liv i familjens gamla vinodling och tillverkar nu sina egna viner under namnet ‘Tantaka’ sedan 2017.

Talai Berri Beltza
2020

750 ml

224 kr

Land: Baskien

D.O. Getariako Txakolina
100% Hondarribi Beltza
Lagring: ståltank
12,5% Vol.
Rött vin
Serveras vid: lätt kyld 12-14°C

​ 

En röd Txakoli. Ett lätt fint vin som stoltserar med en härlig blåröd färg. Smaken är frisk med stram syra och en förnimbar spritsighet, inslag av mineraler och saltstänkt havsbris och det finns tydliga aromatiska toner av skogsbär. Vinet konsumeras med fördel ungt. Druvan Hondarribi Beltza odlas enbart i Baskien och är besläktad med Cabernet Franc.

 

Passar bra till: vegetariska rätter, fågel, vit fisk och ostar. Är också ett bra rött alternativ till asiatisk mat (även kryddstarkare rätter).

 

Talai Berri Beltza är ett vin från Bodega Talai Berri i kuststaden Zarautz vackert belägen mellan San Sebastian och Bilbao i den baskiska provinsen Gipuzkoa. Druvorna odlas utmed de soligaste sluttningarna av Talai Mendi med Biskayabukten som närmsta granne. Jordmånen är kalkstensbaserad och mycket mineralrik och de saltstänkta havsvindarna gör sig ständigt påminda. Vinmakare i 5:e generation är systrarna Onditz och Izitar Eizaguirre som tagit över efter pappa Bixente (som fortfarande är aktiv inom företaget). Talai Berri är pionjärer inom framställningen av röd Txakoli.

Druvorna skördas för hand och pressas varsamt för att sedan jäsas och lagras på ståltank.

iZeta Sidra Natural

750 ml

78:60 kr

Äppelsort: Blandat

6% Vol.

Cider

Ännu en spontanjäst, ofiltrerad cider. iZeta Sidra Natural är frisk, snustorr, och även den utan kolsyra. Den påminner en del om den ekologiska iZeta "iZ" men är något råare och mer opolerad. Grumlig på botten med smak av krispiga äpplen. Jämfört med klassisk svensk cider (och för dig som inte smakat baskisk cider tidigare) påminner det här mer om en (inte så bubblig) pét nat än cider.

God som den är eller till mat.

iZeta Sidra Natural består till 80% av äpplen odlade på den egna gården och 20% importerade äpplen. Efter att äpplena sorterats mosas de och saften pressas ut. Den tappas sedan upp på tunnor där den jäser tills dess att den är färdig att tappas upp på flaska. En ofiltrerad cider utan tillsatser.

Bakom ciderhuset Izeta står familjen Iruretagoiena. En familj med passion för två saker; cider tillverkning och Baskiska styrkesporter. I fem generationer har de i Baskien varit kända både för sina sportsliga framgångar och sin goda cider. 1983 gjorde Manuel Iruretagoiena om gården Izeta Goikoa till cider huset Izeta Sagardotegia. Tre generationer senare är det hans barnbarn Gotzon som basar över produktionen

©2021 Trolldryck AB

bottom of page